V Bratislave vyrastie nová výšková budova. Konfliktný projekt sa po mnohých rokoch pohne vpred

Katarína Hrnčárová | 23.07.2024 00:00
Vizualizácia projektu Stollwerck Residence.
Autor: SAGA, Renderings by BINARY PIXEL

V bratislavskom Novom Meste sa už niekoľko rokov plánovala výstavba polyfunkčného projektu Fenix Park na rohu Račianskej a Jarošovej ulice. Tento projekt, za ktorým stál developer Wigro Trade Center spájaný s podnikateľom Jurajom Širokým, však narazil na nečakané prekážky. Mestská časť Nové Mesto na čele s vtedajším starostom Rudolfom Kusým nesúhlasila s jeho podobou a vyjadrila negatívne stanovisko. Fenix park mal byť pritom dokončený ešte koncom roka 2017.

Na scénu prichádza nový projekt

Odvtedy projekt prešiel viacerými zmenami a po rokoch sporov sa blíži k realizácii. Križovatka Jozefa Čabelku, nachádzajúca sa v blízkosti dôležitých inštitúcií ako Ministerstvo spravodlivosti SR a čoskoro aj Ministerstva obrany SR, sa stane miestom novej výškovej budovy. V susedstve bude mať bývalý Vojenský internát Hviezda (známy ako Kukurica) a bytový dom Manhattan.

Nový projekt Stollwerck Residence by mal obohatiť významnú križovatku v dopravnej sieti Bratislavy, kde sa stretávajú Račianska, Jarošova a Pionierska ulica. Ide o premenovaný Fenix Park, ktorý svojho času vyvolával kontroverzie svojím rozsahom, procesom prípravy aj menom pôvodného developera.

Nová výšková budova aj obnovená pamiatka

Projekt Stollwerck Residence prvýkrát uzrel svetlo sveta ešte v roku 2009 pod názvom Fenix Park. Odvtedy prešiel viacerými zmenami. Pôvodné riešenie zahŕňalo dva bloky s 14 a 18 podlažiami.

Po nových úpravách bude Blok A znížený na osem podlaží so zázemím, obchodmi a službami na 1. nadzemnom podlaží. Zvyšné podlažia sú tvorené bytmi v celkovom počte 32. Blok B si zachová pôvodný počet podlaží. Na 1. nadzemnom podlaží bude škôlka, 15 podlaží bude určených na prechodné ubytovanie s 83 jednotkami a dve podlažia budú slúžiť trvalému bývaniu s 32 bytmi.

Okrem toho sa upravili aj fasády a pôvodne zvýšený vnútroblok sa vyrovnal s okolitým terénom. Celkový počet bytových jednotiek v projekte bude 126, pričom každý byt bude mať balkón alebo loggiu.

Vizualizácia projektu:

Súčasťou projektu je aj obnova jednej z prvých čerpacích staníc v Bratislave – Pumpy bratov Zikmundovcov. Pôvodný objekt sa zachoval a konanie sa začína aj pre chodníky a cyklotrasu.

Architektúru pôvodne navrhla kancelária Salpietra Gajdos Architects, ktorá pripravila aj redizajn projektu. Aktuálnu dokumentáciu však pripravuje kancelária SPDe, ktorá spolupracovala s developerom už pri projekte Jarabinky. Stavebníkom je spoločnosť 3DUBY PARK.

Projekt vstupuje do stavebného konania, pričom investor žiada o povolenie pre hlavnú stavbu, vrátane podzemných garáží s 246 parkovacími miestami.

Začiatok a koniec výstavby

Stavebné konanie by malo trvať niekoľko mesiacov, pričom výstavba najnovšej výškovej budovy by mohla začať už v roku 2025 a dokončená by mohla byť v rokoch 2027 až 2028. Projekt Stollwerck Residence prinesie transformáciu priestoru s industriálnou minulosťou, ktorý sa postupne mení na atraktívnu obytnú zónu s vysokou koncentráciou obyvateľov a služieb.

Napriek výhradám mestskej časti ide o súčasť procesu transformácie Bratislavy, keď polyfunkčné stavby nahrádzajú bývalú priemyselnú zónu. Výstavba tohto komplexu prispeje k rozvoju tejto časti mesta, ktorá má aj vďaka industriálnej minulosti výborné spojenie s centrom. Prestavbu čaká aj susedný areál Výskumného ústavu zváračského.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články: