Poistenie pre živnostníkov

Podnikanie formou živnostenského oprávnenia patrí k najrozšírenejším právnym formám podnikania na Slovensku. Živnostníci najčastejšie podnikajú v oblasti osobných služieb, v stavebníctve a doprave. Pri zahájení podnikania sú živnostníci oslobodení od povinnej registrácie za platiteľa do sociálneho poistenia, neskôr v druhom a ďalších rokoch podnikania sú povinne dôchodkovo poistení v prípade ak súhrn ich príjmov z podnikania presiahol zákonom stanovenú hranicu, aktuálne cca 7.800 EUR ročne. Sociálne poistiť sa živnostníci môžu aj dobrovoľne. No bez ohľadu na to, či sú poistení povinne alebo dobrovoľne, nikdy nezískajú štátom garantované úrazové poistenie. Zo systému úrazového poistenia sú živnostníci ako samozamestnávatelia jednoducho vylúčení, pretože za úraz, ktorý sa im stane pri výkone ich profesie, nesú v zmysle stanoviska ministerstva práce sami zodpovednosť. Toto stanovisko sme zverejnili na webovej stránke SŽZ dňa 14. novembra 2022. Štátna poistná schéma ich pri vzniku úrazu nijako nechráni.

Na toto nespravodlivé postavenie živnostníkov vo vzťahu k úrazovému poisteniu poukazuje Slovenský živnostenský zväz už viacero rokov. Keďže sa nám dlhodobo nedarilo presvedčiť vedenie ministerstva práce o systémovom nedostatku v sociálnom zabezpečení živnostníkov, rozhodli sme sa vytvoriť úrazové poistenie pre živnostníkov cestou skupinového úrazového poistenia v spolupráci s renomovanou poisťovňou – Allianz Slovenská poisťovňa a.s.

Slovenský živnostenský zväz umožní úrazovo sa poistiť každému živnostníkovi, ktorý o to prejaví záujem a splní podmienky pre zaradenie do schémy skupinového úrazového poistenia. Po splnení podmienok získava poistnú ochranu vo výške 10.000 EUR v prípade vzniku trvalej invalidity následkom úrazu. Jeho rodinní príslušníci sú finančne zabezpečení v prípade smrti následkom úrazu sumou 10.000 EUR alebo sumou 20.000 EUR v prípade smrteľnej autonehody.

Toto dôležité poistenie pre prípad úrazu môžu získať nielen živnostníci, ale aj majitelia jednoosobových spoločností s ručením obmedzeným. Všetky informácie a podmienky vstupu do poistenia sú uvedené na tomto odkaze: Výhodné a bezplatné úrazové poistenie pre členov SŽZ - Slovenský živnostenský zväz (szz.sk)



Informácie pre médiá:

Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) vznikol v roku 1992 ako združenie živnostenských spoločenstiev a profesijných cechov. Je spoluzakladateľom Slovak Business Agency (SBA), spolu s Ministerstvom hospodárstva SR a Združením podnikateľov SR, ktorá poskytuje pomoc podnikateľom v súlade s princípmi iniciatívy zákona o malých a stredných podnikoch. Na medzinárodnej úrovni je od roku 2018 členom Európskej konfederácie staviteľov (EBC) so sídlom v Bruseli. Ako pridružený člen Asociácie priemyselných zväzov a dopravy sa zapája do národného sociálneho dialógu.

SŽZ sa aktívne zapája do legislatívnych procesov a v prípade potreby iniciuje vyjednávania s predstaviteľmi vlády a ďalšími štátnymi orgánmi, aby sa zlepšili legislatívne a ekonomické podmienky na podnikanie pre živnostníkov, malé a stredné firmy.

SŽZ usiluje o zlepšovanie sociálneho postavenia a sociálnej ochrany živnostníkov, ktorí tvoria významnú súčasť ekonomiky v krajine.

SŽZ poskytuje svojim členom informačný servis prostredníctvom pravidelného elektronického newslettra, webového sídla a sociálnych médií; koordinuje spoločné aktivity členských organizácií vo vzťahu k inštitúciám štátneho, verejného a súkromného sektora; reprezentuje ich požiadavky a návrhy na úrovni vlády a parlamentu, ako aj v rôznych poradných orgánoch a komisiách.