Realitný trh dnes

Rádio Slovensko
Výber z relácie
Hostia: Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska a
Pavel Škriniar, investičný analytik
Moderuje: Mária Petríková

Dynamický, turbulentný, odlišný, aj takto hodnotia minulý rok realitní analytici. Rekordná inflácia, zvyšovanie úrokov, horšia dostupnosť pôžičiek a hypoték ovplyvnili aj realitný trh. Aké sú ďalšie prognózy? Aký vplyv má rast cien stavebných materiálov a energií na výstavbu nových bytov a zamieša karty nájomné bývanie?


Mária Petríková: O minulom roku sme hovorili ako o turbulentnom. Prinesie tento rok väčšiu stabilitu?

Ján Palenčár: Treba si uvedomiť, čo sme zažili v roku 2022. Také absolútne charakteristické bolo veľmi prudké zvyšovanie cien, zhruba na jar 2022 a bolo to z dôvodu ohlásenia zvyšovania úrokových sadzieb na hypotéky. V tomto období množstvo klientov urýchlilo rozhodnutie kúpiť nehnuteľnosť, čo vo finále spôsobilo razantné zvýšenie cien nehnuteľností na celom Slovensku. Môžeme hovoriť o zvýšení cien cez 20%, čo považujem za extrémne zvýšenie ceny. Po postupnom zvyšovaní úrokových sadzieb na hypotékach prišlo k ochladeniu, to znamená, že množstvo klientov sa rozhodlo nerealizovať nákup a znížil sa dopyt po kúpe nehnuteľností. Už ku koncu roka 2022 sme pocítili menší záujem o kúpu nehnuteľností aj tým oslabenie akoby tlaku na ceny. Tento jav, resp. to, čo to spôsobilo, bude naďalej pokračovať, nakoľko ECB už ohlásila ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. To znamená, že súčasné úrokové sadzby hypoték, ktoré sú na Slovensku, budú ešte mierne stúpať. Čo opäť bude znamenať, že sa ešte viac zníži záujem Slovákov o kúpu nehnuteľností. Veľmi dôležité bude, čo sa udeje ku koncu roka, to znamená, či ECB uvoľní tieto opatrenia, ktoré smerujú k tomu, aby sa inflácia dostala pod kontrolu, to znamená, či príde k zníženiu úrokových sadzieb, pokiaľ by to ku koncu roka prišlo, čo predpokladajú niektorí ekonómovia, tak môže nastať práve opak a opätovne Slováci získajú záujem o kúpu nehnuteľností.


Mária Petríková: Pán Škriniar, takže máme tu nejaké prognózy ohľadne hypoték ako sa to bude vyvíjať v tomto roku, čo sa očakáva?

Pavel Škriniar: Tie očakávania sú samozrejme v tom, že sa ešte tie úrokové sadzby budú zvyšovať, ale to či sa naozaj zvýšia tak uvidíme v najbližších mesiacoch, až rokoch. Ten stav, ktorý tu bol v minulosti, to znamená že, regulárne nízke úrokové sadzby, samozrejme bolo to veľmi lákavé, ľudia sa zadlžovali. Kým v minulosti sa ľudia snažili získať čo najnižšiu úrokovú sadzbu a zafixovať ju, tak teraz sú v podstate radi, keď získajú hypotéku v takej výške, v akej im pomôže k financovaniu nehnuteľnosti.


Mária Petríková: Čiže čoho sme svedkami teraz? Aké sú tie hypotéky pre ľudí?

Pavel Škriniar: Hypotéky sa v podstate nezmenili, ako stále sa tu tie isté pravidlá čo predtým, to znamená, že potrebujeme nejaký príjem, v dostatočnej výške a nehnuteľnosť, ktorú založíme v prospech banky a k tomu ešte nejaký objem peňazí na dofinancovanie, pretože banky nám neposkytnú 100% z hodnoty nehnuteľností, teda buď vlastné peniaze, alebo založiť ešte jednu nehnuteľnosť. No a čo sa zmenilo, sú úrokové sadzby. Teraz sa zvýšili v podstate štvornásobne a to má vplyv na výšku mesačnej splátky. Táto výška splátky sa dáva do pomerov k príjmu a toto sú tie obmedzenia NBS, ktoré zneprístupňujú tým nižšie príjmovým obyvateľom dosiahnuť na ten svoj cieľ, čo sa týka financovania nehnuteľnosti.


Mária Petríková: Ideálne by bolo asi brať si novú nehnuteľnosť bez nejakej hypotéky, ale to asi štatisticky veľmi nefunguje u nás.

Pavel Škriniar: Keď máte čas nejakých 13 až 15 rokov si šetriť a potom si kúpiť tú nehnuteľnosť, ale to naozaj sa bavíme o tom, že ten príjem budete celý odkladať, čo je samozrejme nereálne, tak vtedy si tú nehnuteľnosť môžete kúpiť za vlastné. Teda ako na tú nehnuteľnosť? No iba cez hypotéku, iná cesta pre väčšinu obyvateľov naozaj neexistuje.

Celý záznam si môžete vypočuť tu: https://www.rtvs.sk/radio/archiv/11380/1998066.