Nevládzete splácať úvery? Takto treba postupovať, predídete problémom

Pravda | 20.09.2024 06:00
Ilustračné foto.
Autor: SHUTTERSTOCK

Môžu nastať počas splácania úveru okolnosti, ktoré majú vplyv na riadne a včasné splácanie?

Počas splácania úveru môžu nastať rôzne nepredvídané udalosti, ktoré dokážu skomplikovať splácanie. Môže ísť napríklad o stratu zamestnania, dlhodobú práceneschopnosť, narodenie dieťaťa, rozvod alebo nečakané zníženie príjmu. Pre tieto prípady je vhodné mať k dispozícii finančnú rezervu. Pristupovať zdravo k financiám je základ, medzi to patrí nielen uvedomelé zmýšľanie a plánovanie si výdavkov, ale aj pravidelné vytváranie finančnej rezervy.

Užitočná pravda: Prečo sú exekútori v spoločnosti neobľúbení? Oplat
Video
Užitočná pravda: Prečo sú exekútori v spoločnosti neobľúbení? Oplat / Zdroj: TV PRAVDA

Ako postupovať v prípade neschopnosti splácať úver?

Podstatné je riešiť platobnú neschopnosť ešte v jej začiatkoch, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že sa pre dlžníka podarí nájsť vhodné riešenie. Najčastejšou chybou je, keď dlžník pri problémoch so splácaním úveru prestane s bankou komunikovať a odkladá riešenie situácie na poslednú chvíľu. V zásade platí, že čím dlhšie trvá omeškanie, tým je problém väčší a dlh narastá. Preto je potrebné komunikovať s veriteľom včas a informovať sa o možnostiach riešenia situácie.

Aké sú možnosti riešenia situácie?

Možnosti riešenia sú rôzne, predĺženie splatnosti úveru či odklad splátok úveru alebo konsolidácia viacerých úverov do jedného. V prípade, ak máte viacero úverov, je výhodné ich refinancovať do jedného, čím môžete získať výhodnejšiu splátku a úrokovú sadzbu. Každá zmena úverových podmienok sa vykonáva prostredníctvom písomnej žiadosti, ktorú podá klient v pobočke banky. Zmeny v úverovej zmluve sa stávajú realitou až po schválení žiadosti bankou.

Aké zásady je potrebné dodržiavať, aby sme predchádzali zadlženiu?

Veľmi podstatné je mať nastavený rodinný rozpočet, vopred si plánovať výdavky a vytvárať finančnú rezervu. Najprv si vyčleňte finančné prostriedky na rezervu a zabezpečenie vašich bežných výdavkov, a to tak, aby ste obdobie do najbližšej výplaty prečkali bez finančnej ujmy. Nezadlžujte sa pre zbytočnosti. Vždy treba myslieť na to, že úver je záväzok na dlhodobé obdobie a nemala by sa ním financovať krátkodobá spotreba. Navyše by sa vám nákupy mohli značne predražiť. Platí základné pravidlo, nakupovať by ste mali iba do výšky vášho rozpočtu.

Ak už plánujete siahnuť po úvere, nepodliehajte unáhleným rozhodnutiam a vždy si porovnávajte jednotlivé ponuky bánk. Overte si, koľko vás bude úver stáť vrátane všetkých poplatkov. Nezameriavajte sa v porovnávaní iba na úrokovú sadzbu, ale najmä na RPMN – ročnú percentuálnu mieru nákladov, ktorá vyjadruje skutočnú cenu spotrebiteľského úveru a je kľúčovým ukazovateľom pre porovnanie výhodnosti ponúkaných úverov. RPMN v sebe zahŕňa aj iné poplatky súvisiace s úverom, napríklad poplatok za vybavenie úveru, poistenie úveru – ak je podmienkou pre získanie výhodnejšieho úroku. V zásade platí, že čím nižšie RPMN, tým je úver pre spotrebiteľa výhodnejší a lacnejší.

Odpovedala: JUDr. Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články: