Dosiahli sme dno, už sa pôjde iba hore. Analytici hovoria, že lacnejšie bývanie sa čakať nedá

Tomáš Zemko | 07.08.2024 05:00
Zelenskyj prvýkrát ukázal stíhačky F-16, ktoré má Kyjev na Rusov
Video

Priemerná cena jedného štvorcového metra poskočila skoro o 40 eur zo začiatku roka na súčasných 2 462 eur. Ceny sa tak začali opäť štverať nahor, aj keď vrchol z konca roku 2022, keď cena za meter bola viac ako 2 700 eur, ešte nedosiahli.

Medzikvartálne zdraželi rovnako byty aj domy. Byty o 60 eur za štvorcový meter a domy takmer o 70 eur. Každý, kto hľadá novú strechu nad hlavou, sa musí pripraviť, že zdražovanie – aj keď iba mierne a nie také ako do roku 2022 – bude pokračovať. Záujemcom nehrajú do karát ani drahšie hypotéky. Úroky na nich tiež poskočili za vyše roka z jedného na štyri percentá, čo je v praxi štvornásobné predraženie. Na druhej strane dobrou správou pre kupujúcich je to, že rastú nielen ceny bývania, ale aj platy.

Najnovší údaj hovorí o priemernej mzde na úrovni skoro 1450 eur. Pred dvomi rokmi priemerná výplata predstavovala iba niečo vyše 1 200 eur.

K zdražovaniu prispeli všetky kraje výnimkou Nitrianskeho a Žilinského. Platí, že v krajoch, kde v minulom štvrťroku ceny klesali, v tomto štvrťroku rastú a naopak. Výnimkami sú Bratislavský kraj, ktorý pokračuje v miernom raste, a Žilinský, v ktorom ceny ďalej klesajú, a Nitransky kraj, hovorí expert na nehnuteľnosti z Národnej banky Roman Vrbovský.

Stále platí, že bývanie v Bratislavskom kraji je neporovnateľne najdrahšie oproti iným krajom na Slovensku. Aj v samotnom kraji sú veľké rozdiely medzi bývaním priamo v hlavnom meste a jeho inými časťami ako trebárs Malacky či Modra.

Odborníci, ktorí sledujú vývoj na trhu s bývaním, návrat mierneho zdražovania očakávali. „Návrat cien nehnuteľností k rastu sa očakával, a aj keď vývoj na trhu nie je vo všetkých krajoch zďaleka jednoznačný, rastový trend je zrejmý,“ hodnotí nové čísla analytik Marián Búlik zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko.

„Ceny bývania na Slovensku tak s najväčšou pravdepodobnosťou už dosiahli svoje dno. Rastúci záujem o nové bývanie už hlásia aj realitné kancelárie. Najmä ľudia platiaci v hotovosti postupne „vychádzajú zo zákopov“ s cieľom nakúpiť investičnú nehnuteľnosť lacnejšie, keďže perspektíva ďalšieho poklesu sa postupne vytráca, práve naopak,“ hovorí analytik zo Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

„Štatistiky Národnej banky opäť potvrdili, že očakávania výraznejšieho poklesu cien bývania z minulých dvoch rokov sa nenaplnili. Ceny od roku 2022 klesli o necelých desať percent, a aj keď medziročne sú ešte stále nižšie, tak medzikvartálny rast vo väčšine krajov signalizuje, že sa opäť vraciame do etapy plošného zvyšovania cien,“ pokračuje Búlik.

Po Čechovi nám treba najviac platov

V rovnaký deň ako národná banka zverejnila rebríček dostupnosti bývania aj konzultačná firma Deloitte. Tá každoročne počíta, koľko ročných platov treba na byt s rozlohou 70 štvorcových metrov. Slovensko minulý rok kraľovalo krajinám s najhoršou dostupnosťou bývania. No v najnovšom rebríčku nás predbehli susedia z Česka. Tí na priemerný byt potrebujú 13,3 ročného platu, Slováci „iba“ 12,7 platu. Aktuálne 13. vydanie zahŕňa dáta z 24 krajín a zo 69 miest.

„Slovensko s 12,7 hrubými ročnými mzdami sa tak po svojom minuloročnom prvenstve zaradilo na druhé miesto rebríčka. Kúpiť si byt je najviac dostupné pre obyvateľov Dánska a Nórska, kde je na vlastné bývanie potrebných menej ako päť hrubých ročných miezd,“ tvrdí správa Deloitte.

„Minulý rok sme na Slovensku mohli pozorovať pokles aktivity na hypotekárnom trhu a nárast v segmente nájomného bývania. Mnoho ľudí očividne dospelo k rozhodnutiu odložiť nákup vlastného bytu a uprednostniť prenájom. Toto správanie vychádza z predpokladu, že v budúcnosti dôjde k zníženiu úrokových sadzieb hypotekárnych úverov. Zároveň sa očakáva, že dôjde k ochladeniu inflácie a platy opäť začnú rásť, čo podporí aj dopyt po vlastnom bývaní,“ vysvetľuje Dagmar Yoder, lokálna partnerka a advokátka Deloitte na Slovensku.

Len tak pre zaujímavosť, najdrahšie byty sú podľa Deloitte v Izraeli. Štvorcový meter nového bytu stojí až 5 439 eur. Na druhom a treťom mieste sú znova Rakúsko (4 920 eur za meter) a Nemecko (4 700 eur za meter). Naopak, najlacnejšie destinácie na kúpu bytu sú Bosna a Hercegovina (1 315 eur), Grécko (1 463 eur) a Rumunsko (1 504 eur). V nijakej meranej krajine nestojí štvorcový meter nového bytu pod tisíc eur.

Čo nás čaká

Čo sa dá do budúcnosti očakávať? Odborníci hovoria, že zdražovanie, aj keď iba mierne. „Predpokladám, že v najbližších mesiacoch bude rast cien pokračovať. Kombinácia rastu reálnych miezd, ktoré sa na jar posilnili takmer o sedem percentuálnych bodov nad úrovňou inflácie, nízkej nezamestnanosti a slušného rastu ekonomiky podporuje očakávané mierne oživenie dopytu po hypotékach. Mnohí ľudia budú v ďalších mesiacoch realizovať odloženú kúpu bývania z predchádzajúcich dvoch rokov, keďže na Slovensku je trh nájomného bývania veľmi malý a vlastníctvo nehnuteľnosti patrí k základným potrebám,“ predpovedá Búlik.

Kto potrebuje bývať, nemá dnes dôvod čakať na lacnejšie hypotéky alebo nižšie ceny bývania, hovorí Búlik. „V najbližšej dobe totiž úrokové sadzby hypoték výraznejšie neklesnú a ceny bývania opäť začali rásť. Kto potrebuje bývať, mal by si urobiť prieskum trhu a zobrať hypotéku s najnižšou sadzbou pri 5-ročnej fixácii. Takto si zaistí nemennú splátku a ak hypotéky v ďalších rokoch zlacnejú, najmä vo veľkých bankách nebude problém vyjednať si zníženie sadzby aj počas fixácie alebo preniesť hypotéku do banky s nižšou úrokovou sadzbou,“ uzatvára analytik.

Horňák hovorí, že tí ľudia, ktorí čakali na to, kým padnú nové nehnuteľnosti až na dno, sa už toho dočkali. Lacnejšie už asi v najbližšom čase nebudú, a preto záujemcovia o kúpu by nemali priveľmi rozmýšľať. „Môžeme očakávať, že s postupným rastom miezd, odznievaním dosahov inflácie a poklesom sadzieb na hypotékach dôjde k impulzu pre potenciálnych záujemcov o bývanie, a teda aj smerom k cenám nehnuteľností. Aktuálne dáta sú jasným signálom pre kupujúcich, ktorí sa snažili načasovať ich dno a vyčkávali,“ mysli si bankový odborník.

Vyššie ceny bude tlačiť niekoľko faktorov – rast platov, blížiaci sa pokles úrokových sadzieb na hypotékach, celkové ekonomické oživenie a najmä stále slabá výstavba nových bytov. „Rast cien je jednoznačne najpravdepodob­nejším scenárom,“ predpovedá Horňák.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články: