Metropolis je vo finále. Odhaľuje definitívnu podobu, originálnou fasádou vyniká medzi susednými vežami

Katarína Hrnčárová | 29.07.2024 00:00
Výstavba projektu Metropolis v bratislavskom dowtowne.
Autor: Mint Investments

V bratislavskom downtowne sa naplno prejavuje trend návratu bývania do centier metropol. Svoju finálnu podobu v novom centre hlavného mesta získava ďalšia štýlová budova – rezidenčný projekt Metropolis. Developer Mint Investments finišuje s prácami na exteriéroch a odhalil konečne aj fasádu, ktorá je najvýraznejším prvkom Metropolisu.

Metropolis je jedným z najštýlovejších projektov v downtowne:

Netypické tvarové riešenie

Autorom dizajnu dvojice 16– a 18-poschodových veží v tvare písmena „M“ je Slovák Juraj Sonlajtner z pražského architektonického štúdia City Work Architects. „Pri návrhu fasády sa vždy zameriavame na viacero aspektov, ale v prvom rade hľadáme vzájomnú rovnováhu medzi architektúrou, okolitou zástavbou a technickými vlastnosťami použitých materiálov. Veľmi sa teším, že spolu s investorom sa nám podarilo vytvoriť fasádu z udržateľných materiálov a vniesť do rezidenčnej budovy kvalitu a inovatívnosť komerčných stavieb,“ vysvetlil Sonlajtner.

Veže disponujú francúzskymi oknami, veľkorysými zelenými kaskádovitými terasami a predzáhradkami, zastrešeným parterom s obchodmi a službami. Semiprivátna záhrada, inšpirovaná parížskymi a londýnskymi skrytými dvormi, dodáva projektu jedinečný charakter a láka náročných kupujúcich aj podnikateľov.

Na stavbe pribudli aj ďalšie prvky dotvárajúce celkový dizajn stavby ako exteriérové žalúzie, balkónové zábradlia z tvrdeného skla ale aj gabiónové oplotenie v predzáhradkách, ktoré prislúchajú k bytovým jednotkám na prízemí.

Pohľad na výstavbu Metropolisu z dronu:

Zdravé bývanie a komfort

Metropois však prináša nielen esteticky príťažlivý dizajn, ale aj moderné technológie a prístupy k udržateľnosti v oblasti moderného mestského bývania. Vďaka nim svojim obyvateľom poskytne zdravé bývanie a komfort.

Developer implementoval do projektu zásadné štandardy tzv. zdravej budovy, ktoré riešia kvalitu vzduchu, ventiláciu, teplotný komfort, hluk aj svetelnosť v husto zastavanom bratislavskom downtowne.

Priebeh výstavby Metropolisu:

„Sme pyšní, že Metropolis sa originálnou fasádou vyníma aj medzi oveľa vyšším vežami v jeho susedstve. Oveľa viac nás však teší, že sme dokázali skĺbiť dizajn s funkčnosťou a zároveň si tým plniť náš záväzok priniesť do downtownu výnimočný projekt po všetkých stránkach,“ vysvetlil Sebastien Dejanovski, partner a spoluzakladateľ developerskej spoločnosti Mint Investments.

Kolaudácia je plánovaná na koniec leta 2024 s predpo­kladaným odovzdávaním bytov majiteľom v jesenných mesiacoch.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články: