Rekonštrukcia za desiatky miliónov: Vláda obnoví bratislavskú 'Kukuricu', bude slúžiť ministerstvu obrany

Mediaklik, TASR | 04.07.2024 00:00
Vizualizácia bývalého internátu Hviezda v Bratislave, známeho pod názvom Kukurica, po rekonštrukcii.
Autor: Alexy & Alexy

Bývalý vojenský internát Hviezda, známy skôr pod názvom Kukurica, je súčasťou panorámy Bratislavy už vyše 40 rokov. Od roku 1978 je s výškou 82 metrov jednou z najvyšších rezidenčných budov v Bratislave. Výrazná dominanta bratislavského Nového Mesta je už dlhšie v neutešenom stave a jej vlastník, Ministerstvo obrany SR, sa rozhodlo, že jej dá novú šancu.

Predpokladaná hodnota obnovy tzv. Kukurice je podľa predloženého materiálu viac ako 58 miliónov eur s DPH. Po rekonštrukcii bude spĺňať všetky požiadavky na energetickú hospodárnosť. Primárna energia sa zníži minimálne o 30 percent, uhlíková stopa sa tiež zníži na minimum. Vyplýva to z návrhu zámeru obnovy tejto historickej budovy, ktorý v stredu (3. 7.) schválila vláda.

„Ministerstvo obrany SR má záujem byť priamo vyzvané zo strany ministerstva dopravy na uzatvorenie zmluvy o poskytnutí prostriedkov mechanizmu a uchádzať sa tak o finančné prostriedky určené na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov vo výške 24 miliónov eur s DPH,“ uviedol rezort v materiáli.

Finančné prostriedky nad rámec oprávnených výdavkov plánu obnovy budú požadované opätovným schválením vlády na dofinancovanie zo štátneho rozpočtu. Vláda zároveň určila Bytovú agentúru rezortu ministerstva obrany ako priameho prijímateľa prostriedkov z plánu obnovy.

V roku 2021 bol vypracovaný architektonický projekt a následne v rokoch 2023 až 2024 projektová dokumentácia pre stavebné povolenie a projektová dokumentácia pre realizáciu stavby.

„Táto je v súčasnosti v procese úpravy tak, aby súhlasila s aktuálnymi požiadavkami Ministerstva obrany SR,“ tvrdí rezort v materiáli. V návrhu rekonštrukcie internátu sa uvažuje o zachovaní architektonických a konštrukčných hodnôt pôvodného diela s komplexnou obnovou objektu a dôrazom na využitie priestorových podmienok. Zároveň navrhujú rozšírenie areálu a vybudovanie nových parkovacích kapacít.

Rekonštrukcia so zachovaním pôvodných prvkov

Obnova tzv. Kukurice je podľa ministerstva obrany koncipovaná ako komplexná rekonštrukcia so zachovaním pôvodných prvkov autorov, ako sú originálne konštrukcie, materiály, architektonické detaily, s využitím pôvodných podláh, stropných elementov, schodiskových konštrukcií, zábradlí či výtvarného monumentálneho di­ela.

Objekt je v súčasnosti v nevyhovujúcom stavebno-technickom stave, ktorý neumožňuje jej plnohodnotné užívanie. Najvážnejšími problémami sú zastaraný a skorodovaný obvodový plášť, nevyhovujúce rozvody inžinierskych sietí, zatekanie a degradácia nosných konštrukcií na najvyšších podlažiach.

Kancelárie, kaviareň aj ubytovanie

Projekt rekonštrukcie tzv. Kukurice predstavilo bývalé vedenie ministerstva v máji 2022. Ukončenie obnovy predpokladali v roku 2025. Rekonštruk­ciou Internátu Hviezda získa ministerstvo nové administratívne priestory, ktoré podľa vlastných slov potrebuje. Súčasťou má byť aj kaviareň a ubytovacie priestory.

Internát Hviezda má kruhovitý pôdorys a výšku 82 metra s 25 nadzemnými podlažiami a dvoma podzemnými. Rezortu obrany slúžil od roku 1989. So zhoršujúcim sa technickým stavom sa postupne vyprázdňoval, v roku 2017 budovy úplne zatvorili.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články: