Bory Mall pripravuje expanziu. Penta chce nákupné centrum predať, realizovať ju bude nový majiteľ

Katarína Hrnčárová | 27.06.2024 00:00
Nákupno-zábavné centrum Bory Mall v Bratislave.
Autor: Penta Real Estate/KUDIVANI_photography

Bory Mall je veľké nákupno-zábavné centrum na západe Bratislavy medzi Lamačom a Devínskou Novou Vsou, ktoré je súčasťou projektu a územia Bory. Návštevníci tu môžu nájsť dve stovky obchodov, reštaurácií, kaviarní, ale aj zaujímavých atrakcií pre deti. Každoročne sa v centre koná aj niekoľko podujatí, ktoré sú zamerané najmä na rodiny s deťmi.

Namiesto parkoviska námestie a prístavba

Vlastník Bory Mall – developer Penta Real Estate – plánuje jeho rozšírenie, ktoré bude realizované ako prístavba k súčasnému nákupnému centru. V rámci expanzie pribudne k súčasným 54-tisíc metrom štvorcovým takmer 2 400 metrov štvorcových novej plochy pre obchody a služby.

Prístavba bude orientovaná v severovýchodnej časti nákupného centra s orientáciou na novovybudovanú Nemocnicu Bory. Pribudne aj nové námestie, ktoré prepojí nákupné centrum s nemocnicou a nahradí existujúce exteriérové parkovisko medzi nemocnicou a nákupným centrom.

Vybudovaním nového námestia vznikne nový verejný priestor s parkovou zeleňou, oddychovými zónami so sedením, vodným prvkom a tiež priestorom pre konanie rôznych kultúrnych akcií a festivalov.

Výstavba bude plynulo nadväzovať na šiestu rezidenčnú etapu projektu Bory Bývanie, ktorej zahájenie bude závisieť od aktuálnej situácie na trhu. Najskorší možný termín výstavby je plánovaný na rok 2026.

Expanzia s novým majiteľom

„Momentálne sme vo fáze predaja nákupného centra Bory Mall, s cieľom uzavrieť transakciu v závere tohto roka. Pre projekt expanzie nákupného centra a výstavby nového exteriérového parkoviska chceme získať potrebné povolenia v rámci povoľovacieho procesu. Samotná realizácia ako aj podrobný časový harmonogram už budú v réžii nového majiteľa“, uviedol developer.

Pred pár dňami predložil developer dokumenty nového projektu na posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA (Environmental Impact Assessment).

Na architektonickom riešení návrhu nového námestia spolupracuje Penta Real Estate s krajinnými a záhradnými architektami zo slovenského štúdia ZAAN Architects.

„Táto zmena výrazným spôsobom zlepší kvalitu verejných priestorov v lokalite, prinesie miesto pre stretávanie sa, oddych a viac zelených plôch. Kapacitu povrchových parkovacích státí nahradí pripravovaný projekt výstavby parkovacieho domu. Spolu s plánovanou električkovou traťou tak vznikne živý bulvár, ktorý bude v budúcnosti pokračovať celou novovzniknutou mestskou štvrťou a bude tvoriť komunikačnú kostru celého územia,“ približuje Penta Real Estate.

Zvýšenú potrebu parkovacích miest v súvislosti s rozšírením nákupného centra a väčším počtom návštevníkov bude pokrývať nové exteriérové parkovisko. Jeho výstavba bude súčasťou samotnej expanzie nákupného centra.

Prevádzka Bory Mall sa začala koncom roka 2014. Na jar 2015 pribudol k nákupnému centru vonkajší Detský zábavný park a multiplex CINEMAX s 12 kinosálami a jedinečnou technológiou IMAX. Okrem nákupných a zábavných možností ponúka centrum svojim návštevníkom výnimočné architektonické prvky z dielne svetoznámeho talianskeho architekta Massimiliana Fuksasa.

Denné svetlo vpúšťa do vnútra 162 zabudovaných svetlíkov, ktoré zabezpečujú vzdušnosť centra spolu s priestrannými pasážami a záhradou s názvom Tornádo priamo v srdci centra. Fotografie nákupného centra Bory Mall nájdete v galérii na začiatku článku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články: