Ak sa tento mrakodrap postaví, ohromí svojím tvarom. A bude najdlhšou budovou na svete

Katarína Hrnčárová | 22.06.2024 00:00
Návrh unikátneho mrakodrapu s názvom The Big Bend v New Yorku.
Autor: Ioannis Oikonomou – Oiio Architecture Studio

New York, mesto, ktoré nikdy nespí, by mohlo čoskoro zažiť ďalšiu architektonickú revolúciu. Ešte v roku 2017 predstavil Ioannis Oikonomou z architektonického štúdia Oiio Studio návrh na unikátnu budovu s názvom The Big Bend. Tento návrh je známy svojím jedinečným tvarom oblúka, ktorý by z nej urobil najdlhšiu budovu na svete, hoci nie najvyššiu.

Dĺžka a výška, ktoré ohromujú

The Big Bend by mal mať dĺžku 1 200 metrov, pričom od jednej základne po vrchol a následne po druhú základňu by sa tiahla do výšky viac ako 600 metrov nad zemou. Tým by sa stala aj najvyššou budovou v New Yorku, pričom by o 61 metrov prekonala One World Trade Center.

Návrh mrakodrapu však nie je len o jeho výške a dĺžke. Tento návrh je revolučný nielen svojou architektonickou koncepciou, ale aj technickými a inovatívnymi riešeniami. Budova by napríklad bola vybavená špeciálnym výťahom, ktorý by sa nepohyboval len vertikálne, ale aj horizontálne a dokonca v krivkách. Tento systém by umožňoval cestujúcim plynulý a nepretržitý pohyb po celej budove. Eliminoval by prestoje a zvyšoval efektivitu prepravy v budove. Oiio Studio uviedlo, že technológia pre takýto výťah je už takmer realitou.

Big Bend by tiež využíval najmodernejšie stavebné materiály a techniky pri realizácii oblúkového tvaru. Odľahčené, ale pevné materiály by zabezpečili stabilitu a bezpečnosť budovy, o energetickú efektívnosť by sa postarali solárne panely, systémy na zachytávanie dažďovej vody a pokročilé izolačné materiály. Súčasťou návrhu sú aj zelené plochy a parky na oddych, ktoré by zlepšovali kvalitu ovzdušia v okolí.

Trend vysokých a štíhlych mrakodrapov

Jedinečný tvar je odpoveďou na zónové regulácie, ktoré obmedzujú výšku mrakodrapov v Manhattane. Architekt Ioannis Oikonomou verí, že tento návrh môže byť architektonickým riešením výškových obmedzení v New Yorku. Oblúkový tvar by efektívne využíval dostupný priestor, bol by esteticky príťažlivý a funkčný a zároveň bol reakciou na rastúci počet luxusných super vysokých mrakodrapov v tejto oblasti.

Príbeh Big Bend nasleduje nedávny trend, ktorý sa objavil v New Yorku: vznik množstva vysokých a štíhlych rezidenčných mrakodrapov. Začal sa po dokončení budovy One57 v roku 2014, keď sa táto ulica – 57th Street, nazývaná aj „Billionaires' Row“ – stala magnetom pre bohatých investorov z celého sveta, ktorí hľadali luxusné apartmány v New Yorku.

Návrh unikátneho mrakodrapu s názvom The Big Bend v New Yorku.
Návrh unikátneho mrakodrapu s názvom The Big Bend v New Yorku.
Autor: Ioannis Oikonomou – Oiio Architecture Studio

Miesto, ktoré priláka pozornosť

Na Manhattane je zrejmá obsesia výškovými budovami. Mesto New York preto vytvorilo obmedzenia, tzv. zónové zákony mesta, čo developerov priviedlo k vytvoreniu špecifického súboru trikov, pomocou ktorých sa snažia maximalizovať výšku svojich nehnuteľností, aby im pridali prestíž.

Architektonické štúdio Oiio Studio sa na to pozrelo inak: Čo ak by sme nahradili výšku dĺžkou? Ak by sme dokázali ohnúť našu stavbu namiesto ohýbania zónových pravidiel New Yorku, mohli by sme vytvoriť jednu z najprestížnejších budov v Manhattane – najdlhšiu budovu na svete. Tento mrakodrap by sa stal riešením výškových obmedzení Manhattanu, čím poskytneme unikátnu stavbu s rozmermi, ktorými sa vyčlení bez ohľadu na výškové limity.

Big Bend by stál na úseku 57th Street nazývanom „Billionaires' Row“, južne od Central Parku. Medzi dvoma základňami budovy by sa nachádzal kostol Calvary Baptist Church. Okrem toho by bola budova obklopená ďalšími super vysokými mrakodrapmi ako One57 na západe a 111 West na východe.

Zmiešané reakcie

Návrh Big Bend vyvolal zmiešané reakcie verejnosti aj odborníkov. Niektorí ho vidia ako revolučné riešenie, iní ako absurdný a nereálny projekt.

Amy Plitt z Curbed New York vyjadrila pochybnosti o realizovateľnosti projektu, citujúc odpor miestnej komunity voči super vysokým mrakodrapom a nedostatok finančných prostriedkov na realizáciu tohto ambiciózneho projektu.

Layla Law-Gisiko, predsedníčka Sunshine Task Force of Community Board 5, označila návrh za „smiešny“ a „mimo reality“. Diskusia o budúcnosti tohto návrhu stále prebieha.

Napriek tomu predstavuje Big Bend fascinujúci pohľad na budúcnosť architektúry a urbanizmu v jednom z najdynamickejších miest sveta. Je to projekt, ktorý posúva hranice toho, čo je možné, a zároveň otvára nové možnosti pre budúci rozvoj mestského prostredia.

Ak by bol postavený, stal by sa ikonou nielen New Yorku, ale aj celého sveta. Jeho jedinečný dizajn a technologické inovácie by posunuli hranice modernej architektúry a priniesli nový pohľad na to, čo je možné v mestskom prostredí dosiahnuť.

Znamenalo by to obrovský ekonomický impulz pre oblasť „Billionaires' Row“ a celý Manhattan. Nové rezidenčné a komerčné priestory by prilákali ďalších investorov a obyvateľov. Hoci je Big Bend primárne navrhnutý ako luxusná budova, jej prítomnosť by stimulovala ďalší rozvoj infraštruktúry a služieb v okolí, čo by malo pozitívny vplyv na širšiu komunitu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články: